top of page

 

 

A Szombati Műhely családi kézműves program és mese-játszóház Szeretnénk, ha műhelyünkben újra együtt játszhatnának a testvérek, szülők, nagyszülők, mint régen, „mikor még kerek volt a világ” és nem a boltban vásároltuk a játékokat!  Az elhangzó mesék, mondák, dramatikus játékok, az adott hónap, a hagyományos paraszti kultúra jeles napjaihoz, kalendáris ünnepeihez kapcsolódnak.

 

Minden alkalommal egy történetet mondunk el, ezután elsősorban természetes anyagokból, kézműves technikákkal tárgyakat és bábokat készítünk, majd életre keltjük azokat és eljátsszuk a mesét. Asztali animációval, szabad dramatikus módszerekkel dolgozunk (és akár telefonos fényképezéssel), bábfilmet is készíthetünk. Végül mindenki hazaviszi, amit alkotott és tanult, ami reményeink szerint mintaként szolgálhat arra, hogy otthon a családtagokkal tovább folytatódik majd a játék! 

A program olyan tárgyi és szellemi tudást állít a kézműves és mese-játszóházi foglalkozás mellé, amit etnográfusok, pedagógusok és művészek dolgoztak ki.

 

Kedves Vendégek!

A programokon szerszámok és alapanyagok vannak, de ha találsz a környezetedben, hozz magaddal: lehullott őszi leveleket, mogyorófa terményeket, makkot, fogpiszkálót, hurkapálcát, parafa dugót! 

 

 

 

 

A programsorozat indítását a Néprajzi Múzeum Barátainak Köre Egyesület pedagógus szekciójának tagjai kezdeményezték, melynek 2009-2010-ben a
Néprajzi Múzeum adott helyet. Fejlesztése a Norvég Civil Alap
 támogatásával folytatódott.

 

 

 

 

 

2014 évi alkalmak:  

Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György utca 4.)

 

 

Szeptember 20- Budajenői Borfesztivál

 

 

Október 4-Ferenc nap

 

A népi kalendáriumban „búzahét”, az őszi vetés ideje.

Ki volt Szent Ferenc, a nap névadója, aki beszélt az állatok nyelvén?

Hogyan szelídítette meg a Gubbiót rettegésben tartó farkast úgy, hogy a város első „polgárává” vált?

Európai örökségünk egyik alaptörténetét dolgozza fel ez az alkalom.

November 29-András nap

 

A téli évnegyedkezdő mulatságok napja. András nap utáni vasárnap kezdődik advent, ettől kezdve karácsonyig lakodalmat, táncos összejövetelt nem tartanak. II. András király kiosztotta az állattartás jogát, ami addig nemesi előjog volt. Ennek az emléke lehet, a Lábnik faluból származó csángó mese.

 

Mi a sorsa annak a pásztor fiúnak aki az András napi tiltás ellenére megszökik az esztenából, hogy láthassa a „Farkasok gyűlését”?

December 20- Bábtáncoltató betlehem

 

A karácsonyi ünnepkör adománykérő népszokása a betlehemezés. Ennek a szokásnak egyik ritka változata a „bábjátszató betlehemezés” A betlehem, valójában egy hordozható kis templom, a karácsonyi színjáték bábszínpadává válik. A bibliai szereplők mellett világi, vásári alakok is megjelennek benne.

 

A misztériumok Ördöge és a Halál kaszával, Heródes királlyal jól elbánnak, a népi igazság tevés szerint lefejezik és viszik a pokolba.

Sorozatunk a néphagyomány rendjében ad ízelítőt a paraszti életforma meghatározó szövegeiből, játékaiból, dalaiból gyermekeknek és játszani vágyó felnőtteknek. A program a jeles napokhoz és kalendáris ünnepekhez kapcsolódó kulturális örökség elemeit használja fel, vagy a népi kultúra más közösségi alkalmait reprodukálja. Kézműves-foglalkozás indítja és kíséri végig az egész eseményt. Az egyszerű tárgyak és játékok, melyeket készítünk, maguk is kapcsolódnak a paraszti életmód - adott hónaphoz kötődő - munkáihoz, ünnepeihez, szokásaihoz. A tárgykészítés közben énekelhetünk, zenét és mesét hallgathatunk, beszélgethetünk. A foglalkozás adott szakaszában a tárgyak életre kelnek, a gyerekek és a felnőttek "átváltoznak" mesehősökké...

 

 

2010-2013 évi alkalmak:

Budapesti  általános iskolákban:  Terézvárosi (VI.), Burattino (XXI.), Németh László (VIII.), Pannónia utcai (XIII.),  Cilinder AMI (VIII.), Kozármisleny Diabelli AMI táborban és Kapolcson a Művészetek Völgye Fesztiválon.

 

A Program a budapesti iskolákban a  NEA-UN-13.M Nemzeti Együttműködési Alap Új nemzedékek pályázat támogatásával működött melynek címe a "Szombati Műhely házhoz megy".

 

 

 

2009-10 évi alkalmak:

Néprajzi Múzeumban, 8, 9 és 21-dik kerületi iskolákban és óvodákban, és Vigántpetenden Csórómpusztán. 


Ezeket az alkalmakat a Norvég Civil Alap által támogatotta, pályázatunk címe: "Az egyéni szocializáció fejlesztése a népi kultúra felhasználásával".A program célja a hátrányos helyzetű gyermekek nevelésének elősegítése a népi kultúra megismertetése révén. A tanórákon kívüli foglalkozásokon innovatív módszerek bevezetését, megtervezését, pedagógiai program kidolgozását, későbbiekben a tananyag akkreditálását tervezzük. A program elsősorban a családi háztartásban fellelhető természetes anyagok, háztartási hulladékok, parkokban gyűjthető növényi alapanyagok felhasználására épül. Az ÖKO központú oktatás során a résztvevők megismerkednek a környezettudatos, újrahasznosításon alapuló szemléletmóddal. Az egyes foglalkozások tematikája a népi kultúra közösségi ünnepeihez, jeles napjaihoz kapcsolódnak. Minden alkalomhoz egy népmesét, mondát, vagy bibliai történetet választunk ki. A történet megismertetése után a résztvevők az előkészített alapanyagokból egyszerű kézműves technikákkal bábokat készítenek, majd közösen improvizációs - animációs játék keretében eljátsszák a mesét.

Célunk, hogy programban résztvevő gyermekek és felnőttek esztétikai érzékenységének, igényességének fejlesztése mellett, a szocializációs; csoportmunka; empátia; kommunikációs készségeiket is fejlesszük.
A foglalkozásokon a gyermekeken kívül az általános iskolai tanáraikat is bevonjuk, így segítve elő a tanár-diák között kapcsolat megerősítését. Lehetőségeink szerint a résztvevő gyermekek testvéreit, szüleit és nagyszüleit is meghívjuk. A közös alkotás élménye fejleszti a gyermekek társadalmi beilleszkedését, és önmaguk és társuk elfogadásának képességét.

bottom of page