top of page

Karácsony

BÁBTÁNCOLTATÓ BETLEHEM-HERÓDES JÁTÉK

 

Karácsonyi iskolai foglalkozás alsó tagozatos gyerekeknek. A programot mindig a gyerekek iskolájában tartjuk kb. 2 óra időtartamban. Min. 15, max. 60 gyerek részvételére számítunk. 10 gyerekhez szükségünk van 1 felnőtt segítőre (pl. osztályfőnök, pedagógiai asszisztens)

A foglalkozás menete: A betlehemes játék cselekményének elmesélése, a szereplők bemutatása. Bábkészítés (vegyes technika). A papírmasé betlehem alapszerkezet elkészítése. Bábjátszatás, bábmozgatás a betlehemben, a gyerekek bemutatják a Heródes játék egy epizódját.

Amire szükségünk van: Asztalok, székek, filctollak, ceruza, vonalzó, olló. Az anyagokat és speciális szerszámokat mi biztosítjuk. Az elkészített bábok hazavihetőek.

 

Ára: 1000 Ft/fő, mely tartalmazza az anyagköltséget is.

betlehem.jpg

Mátyás bábfoglalkozás

MÁTYÁS BÁBJÁTÉK-SZÍNJÁTÉK FOGLALKOZÁS

 

A Szombati Műhely munkatársai figyelmükbe ajánlanak egy színészek,drámapedagógusok, tárgy és bábkészítők vezetésével megtartott programot.

Korosztály: általános iskola 1-8. évfolyamosoknak. Résztvevők létszáma: minimum 20 maximum 60 gyerek

Kísérők/segítők alsó tagozatosokhoz 10 gyermek mellé 1 felnőtt, Időtartam: 90-120 perc (egyeztetéssel)

A kerettörténet Kőmíves Zoltán "Mátyások és pofonok" című színdarabjának alapján készült.

Az első részben (kb. 30 perc).  Mátyás névünnepi lakomáján veszünk részt, óriásbábokkal melyeket két vagy három színész mozgat. Megjelenik Mujkó az esemény ceremónia mestere, aki jelenti, hogy a királynő késni fog. A király és a magyar urak késsel és kézzel látnának neki a sülteknek. Megjelenik Beatrix és megajándékozza Mátyást és udvarát, az Itáliában már használatos evőeszközökkel, késekkel és villákkal, törlő kendőkkel. Az uraknak fel kell hagyniuk régi szokásaikkal, morgolódnak, mert nagy nehézségeket okoz nekik az új eszközök használata.

A második részben (kb. 30 perc) Mujkó és a bábosok, különböző technikákat mutatnak be pár percben a gyerekeknek: 2 gyerek egy báb (kisebb bábokkal), egy gyerek egy vajang báb, animációs figurák, árnyjáték technikák. Ezután 5-10 fős csoportokra bomlik a gyerekcsapat és felkészülnek egy-egy kis jelenet bemutatására. A harmadik részben (kb. 30 perc) a király és asztaltársasága elfogyasztja a vacsorát. Ezután Mujkó vezetésével minden csoport, azaz a csepűrágók, bemutatják jelenetüket a király előtt.

1000 Ft/gyerek

matyas_bab.jpg

Farsang

FARSANGI JELMEZKÉSZÍTÉS

 

A foglalkozáson a farsangi paraszti alakoskodás jellegzetes figuráit készítjük el, és jelenítjük meg egy palóc népmesében, interaktív mese játszóház keretében.

Etnográfusok gyűjtései alapján megnézzük milyen figurák voltak divatban 50-100 évvel ezelőtt falusi farsangokon. Gólya, Has, Medve, Szalmatörök, Huszár lóval, Luca, harisnyamaszk, stb. A foglalkozás első részében röviden ismertetjük a mesét, majd kisebb csoportokban elkészítjük a gyerekekkel a maskarákat. A résztvevők eljátsszák a történetet. Nem muszáj megszólalni, akin maskara van, az már szereplő. A jelmezeket a gyerekek haza is vihetik. Anyagszükséglet: színes filctollak, vízfesték vagy kidobásra váró rúzs, szemceruza. Szedjétek össze a lukas vagy kinőtt sapkákat, pólókat, harisnyákat (jó az átlátszó és a vastagabb is).

A meséről: az öröktől fogva szomorú királykisasszony meséjében az, aki megnevetteti a királykisasszonyt, elnyeri a kezét. A pásztorfiú malacához varázsigére hozzátapadnak a jelenlévők, többek között hozzátapad a fiúhoz egy egész farsangi felvonuló menet is.

Időtartam: 1,5 óra Korosztály: 1-6. évfolyamosoknak

Ára: 1000 Ft/Fő

farsang.jpg

Időpontfoglalás és további információ:
Barta Márta
06 (30) 409 2718

bottom of page