top of page

Vándorcsillagok

Sólem Aléchem regényének színpadi adaptációja

Előadja Tatjána Hazanovszkaja

Rendező: Nyina Mihoelsz

 

Az előadás 2016-ban díjat nyert a XII. „Moszkva – gorod Mira” Nemzetközi Fesztiválon, előadták New Yorkban, Koppenhágában, Stuttgartban, a „Zvaigzne” (Riga, 2012), a „Bluzsdajuscsije zvjozdi” (Kijev, 2013), az „U zolotih vorot” (Vlagyimir, 2018), a „Fesztyival russzkoj klassziki” (Lobnya, 2019), a „Moszt” (Hannover, 2021) és a „Tyeatralnaja Baltyika” (Riga, 2022) fesztiválokon.

A történet két fiatal hőse – a sötét, cigányos szemű, gyönyörűszép Reizl és a szelíd, érzékeny Leibl – egy zsidó stetlben nőttek fel. A városukba érkező vándorszínház gyökeresen megváltoztatja életüket. Elhatározzák, hogy megszöknek a színészekkel, és megfogadják, hogy soha nem hagyják el egymást. Mégis elszakítják őket egymástól. Kettejük sorsa másként alakul, bár mindketten csillagok lesznek – a fiú a zsidó színházban, a lány az opera színpadán. Mindketten keresik a másikat, de sok idő telik el, mire újból sikerül találkozniuk.

„Nem kell félni. A csillagok nem hullanak le, csupán vándorolnak. A csillagok vándorolnak. Minden csillag egy-egy ember lelke. Ahová a lélek megy, oda megy az ember is.”

A színdarab a sorsról, a tehetségről, a kiválasztottságról és annak áráról szól – és persze a szerelemről.

A színdarab 1 óra 15 perces.
 

A színdarab rendezője

Nyina Szolomonovna Mihoelsz (1925-2014) rendező, színipedagógus, művészeti doktor, professzor. A moszkvai Állami Színművészeti Főiskola (GITISZ) rendezői szakán végzett, ezután a Moszszovjet Színházában dolgozott, oktatott a GITISZ-en és az Összoroszországi Színházi Társaság (VTO) stúdiójában. 1972-ben kivándorolt Izraelbe. Dolgozott a „Gabima” Nemzeti Színházban, oktatott a Beit Zvi színművészeti iskolában.

 

A színésznőről

Tatjána műfaja a monodráma. Harkovból érkezett 1991-ben Izraelbe, ahol a tel-avivi színiiskolában tanult. A művészi repertoárjában szereplő darabok – melyek közül sokat Nyina Mihoelsz, a kiváló pedagógus rendezett – elnyerték mind a közönség, mind a színházi szakemberek elismerését. A színésznő rendszeresen színpadra lép Izraelben és külföldön, a színdarabok orosz és héber nyelvűek.

Következő előadás: 2022.10.15   17:00

bottom of page